Rakan VVIP Laman PFKE.com

Berita Yang Masih Panas..

Gomo Kelate Gomo!

Sabtu, 21 Mei 2011

Stadium Berkapasiti 40,000 bakal dibina

THE RED WARRIORS BAKAL BERAKSI DI STADIUM BERTARAF BINTANG..


Inilah lakaran stadium yang bakal dibina khas untuk bolasepak.. Kapasitinya 40,000
pasti mampu untuk menampung ribuan penyokong setia The Red Warriors yang datang
setiap kali pasukan kegemaran mereka turun beraksi.

Seluruh rakyat negeri Kelantan khususnya penyokong setia bolasepak amat berterima kasih dengan usaha kerajaan negeri yang membuat keputusan untuk membina sebuah stadium baru di negeri itu. Namun, lokasinya dikhabarkan bakal dipilih di sekitar Bukit Merbau, Pasir Puteh, Kelantan.

Meskipun ramai yang mula tidak setuju dengan pemilihan tempat itu, namun admin rasa penyokong janganlah terlalu ikut perasaan dan kasihan lah jugak kepada penyokong dari Gua Musang yang kerap kali berulang-alik setiap kali melihat The Red Warriors beraksi di Kota Bharu..

Berikut merupakan bukti bahawa Kerajaan Negeri bersungguh-sungguh ingin membina stadium baru :

"Saya ingin membuat pengumuman pada hari ini satu berita gembira buat rakyat Kelantan khususnya peminat-peminat sukan tanahair di mana Kerajaan Kelantan telah bersetuju untuk membina sebuah kompleks sukan bersekali dengan Bandar baru untuk kegunaan aktiviti sukan di negeri ini. Kompleks tersebut yang antaranya akan menempatkan sebuah stadium utama dengan kapasiti 40,000 tempat duduk bertempat di atas tanah milik kerajaan di Bukit Merbau, Pasir Puteh.

Kerajaan berhasrat agar stadium yang akan dibina ini turut memuatkan ruang masjid di merata-rata bahagian yang akan membolehkan penonton-penonton solat berjemaah dengan mudah di dalam stadium. Ini bagi merealisasikan hasrat kerajaan negeri yang mahukan aktiviti sukan di negeri ini tidak berpisah dari roh Membangun Bersama Islam yang menjadi dasar pentadbiran kerajaan negeri.  Bagaimanapun rekabentuk secara terperinci terpulang kepada arkitek yang akan diberikan tanggungjawab ini nanti.

Cadangan pembangunan stadium dan kompleks sukan ini terbuka kepada mana-mana pemaju menghantarkan cadangan atas dasar BOT iaitu bina, operasi dan pindah.

Saya berharap dengan pembinaan kompleks sukan ini nanti, aktiviti sukan di negeri ini dapat berdaya maju dengan lebih baik ke arah membentuk masyarakat yang sihat jasmani dan rohani insya-Allah.
Sekian. "

YAB TUAN GURU DATO BENTARA SETIA NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Menteri Besar Kelantan.
Bertarikh : 14 Jamadil Akhir 1432H / 18 Mei 2011M
*kenyataan ini dibaca semasa sidang media selepas mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Kelantan pada 18 Mei 2011

Tiada ulasan :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...