Rakan VVIP Laman PFKE.com

Berita Yang Masih Panas..

Gomo Kelate Gomo!

Selasa, 19 April 2011

5 Tips Meningkatkan Trafik Blog Untuk Newbie!

Assalamualaikum dan salam sejahtera, dua tiga hari tak update blog rasa macam dah lama je tak update kan tapi belum mampu tewaskan Scromix yang tak update blog sebulan lebih, keh3. Fuhh... bising gila bunyi muzik Tomoi kat semak belakang rumah aku, maklumlah ada gelanggang Tomoi kat situ. Nanti kalau sempat, aku snap2 sikit gambar kat sana tapi entah boleh ke tidak sebab tok guru dia garang woo, nanti tak pasal2 kena buah Ting Nhong Pradu atas dahi. Sebenarnya Pamypozi and the gang yang jadi jurukamera'nya, guna kamera handphone... siottt je!

Ok stop pasal Tomoi, tips meningkatkan trafik blog untuk newbie, sebelum korang teruskan baca entri ni pastikan korang bukan otai blogger, baru start blogging dan belum cukup setahun sebab jika korang otai mesti korang meluat dengan aku sebab bagi tips tingkatkan trafik padahal trafik blog aku tak tinggi mana pun. Aku cuma share je, aku tahu ramai yang lebih hebat daripada aku so diam je ye. Tips ni khas untuk Farid aka Yiedpozi, blogger yang baru je blogging dan trafik tak sampai 20UV sehari.

1. Share artikel di Facebook dan Twitter.
Rasanya semua ada akaun FB dengan Twitter kan, kalau takde sila create sekarang. Dah ada akaun FB dengan Twitter, add rakan2 dan follow rakan2 blogger yang di Twitter dengan harapan diorang follow balik, hehe. Setiap kali update blog, rajinkanlah diri tu share dengan rakan2 FB dan followers Twitter korang tu ye.

2. Submit entri di Stumble UponDiggRD dan lain2 Blog Directory.
Hah ni dia web yang aku selalu guna untuk tingkatkan trafik blog aku, boleh tahan la jugak web2 kat atas ni. (Puji RD je, wakaka). Submit je kat atas tu, tak payahlah join program Tingkatkan Trafik yang entah apa2, contoh Traffic Digger tu.

3. Ping blog di PinglerGengbloggerPetaling Street.
Ketiga-tiga web kat atas ni, Gengblogger paling berkesan untuk tingkatkan blog korang, ada lagi ke blogger yang tak join Gengblogger?, rasanya 90% pembaca blog ni semua member GB kan. Kalau korang tak join lagi, cepat2 join ye. Melimpah trafik datang blog korang jika korang pandai pilih tajuk dan entri korang menarik. Manalah tahu dapat pembaca setia daripada GB, betul tak?

4. Blogwalking minimal 20 buah blog.
Yang ni tak payah detail la kan tapi nak blogwalking kena ada gayanya dan pantang larangnya, korang jangan post ayat2 seperti i follow u, u follow me back k, confirm korang diludah kahak online kat muka nanti. Baca tips blogwalking dari blog Mushmello yang purple ni, memang terbaik!.

5. Selalu komen blog rakan2 terutama blog popular.
Komen???, sejauh mana ia boleh tingkatkan trafik blog korang?. Try tanya top commentators kat blog2 popular. Apa imbuhan yang diorang dapat bila komen blog2 popular tersebut?, mestilah diorang dapat trafik free kan, nak best lagi dapat Pagerank jika blog tersebut dofollow, kan3. So komenlah secara ikhlas tanpa mengharapkan balasan. Terima kasih bro!

1 ulasan :

Dauspozi berkata...

Assalamualaikum bro... Thanks sudi share ilmu... Btw, kenapa tak letak kredit ke blog Dauspozi.com??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...